Huidverslapping en rimpels: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

Het liefst willen we er allemaal zo lang mogelijk jong uitzien en zo mooi mogelijk oud worden. Huidverslapping en rimpels zijn hierbij vaak de meest gevreesde huidverouderingsverschijnselen. Maar hoe ontstaan huidverslapping en rimpels nou eigenlijk en welke behandelingen kunnen de huid op natuurlijke manier verjongen? Wij leggen het voor je uit!

Hoe komt het nou eigenlijk dat onze huid verouderd?

Huidveroudering ontstaat als gevolg van inwendige (intrinsieke) factoren en uitwendige (extrinsieke) factoren.

De intrinsieke huidveroudering ontstaat door het biologische verouderingsproces en is onvermijdelijk. Dit proces begint al rond je 25e levensjaar. De celstofwisseling van je huid gaat dan al wat vertragen. Zo wordt er o.a. steeds minder collageen en elastine geproduceerd, de eiwitten die je huid stevig en elastisch houden. Hierdoor wordt de huid stukje bij beetje iets dunner. Ook de vernieuwing en het herstel van de huid gaan steeds trager verlopen. De huid kan hierdoor op een gegeven moment ook andere oneffenheden kan gaan vertonen. Denk hierbij aan grove poriën, pigmentvlekjes en het ontstaan van een doffe huid en/of een droge huid. De snelheid en de ernst van deze biologische veroudering is erfelijk bepaald.

De extrinsieke huidveroudering wordt daarnaast veroorzaakt door omgevings- en levensstijlfactoren als zonnestraling, roken, stress en suikerconsumptie. Deze factoren zorgen voor een te veel aan vrije radicalen in je huid. Wanneer er te veel vrije radicalen in je huid aanwezig zijn, gaan zij zich ongecontroleerd gedragen. Ze vallen willekeurige cellen aan die ze tegenkomen, om zich aan hen te binden. Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), waardoor cellen in de omgeving de kans lopen om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit kan o.a. het bindweefsel aantasten, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan.

En dan?

Door de verminderde aanmaak en verhoogde afbraak van het collageen en elastine in je huid, wordt het dunner en verliest het zijn stevigheid en elasticiteit. Wanneer de huid slapper wordt, kan het onderliggende vetweefsel gaan verzakken. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in het steeds duidelijker worden van de neuslippenplooi, de zogenoemde ‘hamsterwangen’ en het ontstaan van rimpels die in rust zichtbaar blijven (statische rimpels). Daarnaast verliest de huid ook volume door afname van vet-, spier- en botweefsel, waardoor huidverslapping verergerd wordt.

Daarnaast kunnen rimpels ook veroorzaakt of versterkt worden door een (overmatige) spieractiviteit. Dit worden ook wel dynamische rimpels genoemd. Deze zijn alleen zichtbaar bij het samentrekken van de spieren. Voorbeelden hiervan zijn de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en de bekende kraaienpootjes. Uiteindelijk kunnen deze rimpels ook statisch worden, doordat bepaalde gezichtsspieren in de loop van de tijd sterker worden en de kwaliteit en stevigheid van de huid verminderen.

Tot slot zouden slaaprimpels nog als aparte categorie genoemd kunnen worden. Deze kunnen ontstaan door herhaaldelijk en langdurig (jaren lang) liggen op één kant van het gelaat, waardoor de huid wordt samengedrukt. Deze rimpels lopen vaak min of meer verticaal over het gelaat en zijn vaak aan één kant meer uitgesproken aanwezig.

Wat kun je hier aan doen?

 

Er zijn verschillende behandelingen die de huid kunnen stimuleren om de genoemde collageen en elastine aanmaak weer te verhogen. Dit wordt gedaan door de huid ‘schadeprikkels’ te geven. Dit zorgt ervoor dat bepaalde boodschapper cellen in de huid worden aangemaakt, die de cellen in de lederhuid een seintje geven o.a. meer collageen en elastine te produceren. Het is te vergelijken met de reactie van je huid op het genezen van een wondje. Op deze manier wordt je huid op een natuurlijke manier weer verstevigd en worden rimpels van binnenuit opgevuld. Ook draagt het bij aan het verfijnen van grove poriën, de poriewanden bevatten namelijk ook collageen en elastine!

Behandelingen die voor deze stimulatie zorgen zijn: fractionele laserbehandelingen, microneedling en MicroSkinPolish behandelingen.

Bovendien zorgen deze behandelingen ook voor het stimuleren van de afschilfering van de bovenste huidlaag met dode huidcellen. Met als gevolg dat deze, vaak verdikte, huidlaag weer dunner wordt en de nieuwe gezonde cellen weer tevoorschijn komen. Dit zorgt ervoor dat je huid weer een gezondere glans, een fijnere textuur en een egalere teint krijgt, met als resultaat een stralendere en jonger uitziende huid.

Ook thuis kun je je gezichtscontouren verbeteren en rimpels verminderen!

De NuFACE Trinity is een leuke en effectieve gadget voor huidverjongende thuisbehandelingen.

NuFACE werkt door middel van microstroom-technologie. De kleine stroomgolven gaan door de huid en de onderhuidse vetlaag heen en komen terecht in de (aan)gezichtsspieren. Hier zorgt het voor een verhoogd energieniveau met als gevolg dat de spierspanning verbeterd. Gezien de huid met deze spieren verbonden is, geeft dit vaak een verstevigend en liftend effect. Daarnaast wordt de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Lees hier meer.