MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Acné

Acné is een veel voorkomende huidklacht. Bijna iedereen in de puberteit krijgt er wel in lichte of ergere mate mee te maken. Het kan voorkomen op het gezicht maar ook op het lichaam. Het wordt vaak als cosmetische storend ervaren en kan ook pijnklachten geven. Er zijn verschillende vormen van acné, hieronder daar meer over.

Lees verder

Welke vormen zijn er?

Acné vulgaris is een veel voorkomend huidprobleem en kenmerkt zich door mee-eters (comedonen), puistjes (pustels) en rode bultjes (papels). Het uit zich op de delen van de huid die die veel talgklieren bevatten zoals het gelaat, de borst, de rug en de schouders. Acné komt veelal tot uiting in de puberteit, vandaar dat de term ‘jeugdpuistjes’ ook veel wordt gebruikt. Echter bestaan er ook andere soorten acné:

Acne Vulgaris

Zoals de naam al doet vermoeden zijn er bij acne comedonica hoofdzakelijk comedonen aanwezig. Dit kunnen zowel witte comedonen zijn (whiteheads) als zwarte comedonen (blackheads).

Acné conglobata

Acné conglobata is een ernstige vorm van acné en gaat gepaard met diepe ontstekingen, pijnlijke bulten en cystes. Deze vorm van acné komt vooral voor bij mannen.

Acné tarda

Acné tarda is acne bij vrouwen die ouder zijn dan 25 jaar. Bij deze vorm van acné zijn er met name comedonen en pustels rond de mond aanwezig.

Acné excoriée des jeunes filles

Letterlijk vertaald betekend dit: ‘opengekrabde acné bij jonge meisjes’. Deze vorm van ‘acné’ bestaat dan ook vooral uit huidbeschadigingen, korstjes en littekentjes als gevolg van het krabben, pulken of knijpen aan kleine huidoneffenheden. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren.

Hoe ontstaat het?

Normaalgesproken wordt talg via de talgklierfollikel afgevoerd naar het huidoppervlak. Bij acné is er een ophoping van dode huidcellen rond de uitgang van de talgklierfollikel in combinatie met een verhoogde talgproductie (door de invloed van hormonen).

Direct een afspraak maken?

Behandelmogelijkheden

De huidtherapeut behandelt zowel lichte als ernstige vormen van acné. Dit gebeurt soms in combinatie met behandeling door een arts. Acnétherapie bestaat uit verschillende onderdelen die, afhankelijk van de ernst van de aandoening, al dan niet gecombineerd uitgevoerd kunnen worden, zoals:

  • Uitzuiveren
  • Microdermabrasie
  • Microneedling
  • Peelings
  • ZO Skin Health
  • Huidverzorgingsadvies
  • Camouflagetherapie

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact