MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Oedeemtherapie bij Dermavisie

Oedeemtherapie bestaat uit verschillende therapieën die gelijktijdig of na elkaar worden toegepast en richt zich op het verminderen of het niet verder doen toenemen van oedeem (vochtophoping) en de bijkomende klachten. Het kan worden toegepast bij verschillende soorten oedeem.

Lees verder

Manuele lymfedrainage

Lymfvaten hebben eigen spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht vooruit geduwd. In deze lymfevaten zitten daarnaast kleine klepjes die voorkomen dat de lymfe terugstroomt. Door middel van manuele lymfedrainage wordt dit natuurlijke mechanisme als het ware nagebootst. Dit wordt gedaan door middel van speciale ‘massage’ technieken. Hierdoor wordt de afvoer van vocht verbeterd en eventueel verhard weefsel losgemaakt. Daarnaast worden de lymfevaten hierdoor gestimuleerd om ook zelf harder te gaan werken, zodat er ook na de behandeling extra vocht wordt opgenomen en afgevoerd door de lymfevaatjes. Het  lymfesysteem wordt weer in balans gebracht.

Endermotherapie (LPG)

Dit is een apparaat dat de huid lokaal omhoog zuigt en op- en afrolt. Het zorgt voor een intensieve bindweefselmassage. Hierdoor kan verhard weefsel soepeler worden gemaakt en wordt de afvoer van lymfevocht verbeterd.  Deze behandeling wordt toegepast om de manuele behandeling te ondersteunen.

Pneumatische compressietherapie

Pneumatische Compressietherapie wordt uitgevoerd door middel van een ‘lymfapress’.  Dit is een apparaat met een speciaal manchet, waar een arm of been in kan. Deze manchet bevat verschillende luchtkamers die, één voor één volgepompt worden met lucht. Dit gebeurd vanaf het uiteinde van de ledematen, naar boven toe. Op deze manier wordt, net als bij manuele lymfedrainage, de afvoer van vocht gestimuleerd.

Ambulante compressietherapie

Dit bestaat uit een combinatie van zwachtelen en bewegen. Bij zwachtelen worden er bandages aangebracht om het probleemgebied. De zwachtels ondersteunen het lymfesysteem door druk van buiten te geven. Deze druk zorgt ervoor dat de kleppen in de vaten weer beter kunnen sluiten, waardoor het lymfevocht niet meer terug kan lopen. Daarnaast zorgen de zwachtels voor een verhoogde druk in het weefsel, waardoor de lymfevaten meer vocht gaan opnemen. Door de combinatie met bewegingsoefeningen (beweging van de spieren), wordt het lymfevocht als het ware ondersteunt in het omhoog pompen.

Lymfetaping

Lymfetaping wordt tevens toegepast om de afvoer van het vocht te ondersteunen. De tape tilt de huid een beetje op, waardoor de oppervlakkige lymfevaatjes worden geopend. Daarnaast wordt hierdoor de druk lager in het vat dan dat van het omliggende weefsel, waardoor weefselvocht naar binnen stroomt. Ook is de tape een geleider, waardoor het lymfe hierlangs wordt afgevoerd.

Therapeutische elastische kous(en)

Therapeutische elastische kousen (steunkousen) hebben als doel om de behaalde oedeem vermindering stabiel te houden en complicaties te voorkomen. De kousen ondersteunen het lymfesysteem door druk van buiten te geven. Deze druk zorgt ervoor dat de kleppen in de vaten weer beter kunnen sluiten, waardoor het vocht niet meer terug kan lopen. Daarnaast zorgen de zwachtels voor een verhoogde druk in het weefsel, waardoor de lymfevaten meer vocht gaan opnemen. Door de combinatie met bewegingsoefeningen (beweging van de spieren), wordt het vocht als het ware ondersteunt in het omhoog pompen.

Zelfmanagement

Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren, verergering kunt voorkomen en hoe u uw (aangedane) huid het beste kunt verzorgen.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen over de behandeling van oedeem? Neem dan contact met ons op. 

Boek afspraak

Direct een afspraak maken?