MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Ingegroeide Haren

Ingroeide haren uiten zich als kleine rode bultjes of puistjes, soms in combinatie met jeuk of pijn. Hoewel ze kunnen ontstaan op alle plekken die onthaard worden, komen ze bij mannen vooral voor in de baardstreek en bij vrouwen met name onder de oksels of in de schaamstreek. Ingegroeide haren kunnen zowel door scheren als door harsen of epileren ontstaan. 

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Wanneer je met een scheermesje over je huid (en haartjes) gaat, worden de haren een beetje uit het haarzakje omhoog getrokken, waarna het afgesneden haartje zich terugtrekt in de huid. Door het afsnijden ontstaat een scherp puntje, welke na het terugveren, in de wand van het haarzakje kan gaan prikken. Wanneer dit haartje vervolgens weer gaat groeien, groeit het naar beneden of naar de zijkant (vlak onder het huidoppervlak).

Dit terug groeiende haartje wordt door het lichaam als ‘lichaamsvreemd’ gezien, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat in de huid. Resulterend in een rood bultje of een puistje. Vervolgens kunnen deze ontstekingen weer zorgen voor littekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Mensen met kroes haar hebben meer aanleg voor ingegroeide haartjes, doordat een gebogen haartje makkelijker in de huid kan prikken. Dit wordt ook wel pseudofolliculitis barbae genoemd.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Door middel van de juiste huidverzorging en ontharingstechnieken kunnen veel ingroeide haren voorkomen worden. Onze specialisten kunnen hierover adviseren. Daarnaast kan definitieve ontharing een langdurige oplossing zijn om ingegroeide haartjes te voorkomen.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Direct een afspraak maken?