MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Rosacea

Rosacea is een veelvoorkomende huidaandoening dat zich kenmerkt door een chronische ontsteking van de gezichtshuid. Het is een huidprobleem dat zich het veelal voordoet bij vrouwen met een leeftijd van 30 tot 50 jaar. 

Er bestaan verschillende typen rosacea. In sommige gevallen is er alleen sprake van blijvende diffuse roodheid op de neus en de wangen, soms met gesprongen vaatjes (couperose). In andere gevallen zijn hiernaast nog rode bultjes en puistjes aanwezig. Kenmerkend bij deze typen rosacea is het vele ‘blozen’, een brandig of stekend gevoel in de gezichtshuid en/of geïrriteerde of gevoelige ogen. 

Een ander type rosacea, dat ook wel wordt gezien als een eindstadium van rosacea, is een rhinophyma / aardbeienneus.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

De exacte oorzaak van rosacea is niet bekend. Mogelijk zijn er bij mensen met rosacea meer Demodex mijten aanwezig in de haarzakjes en talgklieren die het ontstekingsproces verergeren en/of in stand houden. Daarnaast is er waarschijnlijk sprake van een afwijking in de kleine bloedvaatjes. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen.

De ernst van rosacea kan daarentegen wel sterk worden beïnvloed door factoren als Uv-straling, bepaalde geneesmiddelen, hormonen en andere externe factoren als temperatuurwisselingen, alcohol, scherp eten en stress. Daarnaast komt overgevoeligheid voor verzorgingsproducten en cosmetica veel voor.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Rosacea is een chronische huidaandoening en is daarom niet volledig te genezen. Daarentegen is het goed te verbeteren en te stabiliseren. Behandeling wordt aangeraden om eventuele verergering te voorkomen. Dit kunnen wij door middel van:

Direct een afspraak maken?