Acne, wat moet je ermee!?

Acné is een veel voorkomend huidprobleem, dat erg veel frustraties en schaamte met zich mee kan brengen. Omdat acné zo vaak voorkomt, bestaan er mythes en fabels in overvloed. In de praktijk zien we dan ook veel (radeloze) mensen, van alle leeftijden, die al van alles geprobeerd hebben en er maar niet vanaf komen. Voor ons een reden om jullie door middel van deze blog alvast een eind op weg te helpen!

Hoe ontstaat acné?

Acné is een aandoening van de talgklieren. Normaal gesproken wordt het talg vanuit de talgklier via de haarzakjes afgevoerd naar het huidoppervlak (A). Wanneer de talgproductie verhoogd is en deze uitvoergangen verstopt raken, ontstaat er acné. Dit uit zich in puistjes en mee-eters.

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan:

Door de ophoping van dode huidcellen, wordt de bovenste huidlaag steeds dikker. Dit heeft als gevolg dat het talg niet meer goed afgevoerd kan worden (B). Er ontstaat dan een verstopping: comedonen (mee-eters).

Door deze verstopping loopt de druk in de talgklier op, waardoor deze kan openbarsten. De inhoud hiervan komt dan in de omliggende huid terecht (C). Dit zorgt, samen met aanwezigheid van p. acnes bacteriën in de talgklier, voor het ontstaan van een ontsteking: papels (rode bultjes) en pustels (puisten) (D)

Om acne optimaal te behandelen zou je dus, logischer wijs, bovenstaande punten moeten aanpakken.

“Helaas gaat ‘een kwestie van eroverheen groeien’ dus niet op. Het is belangrijk om acne goed te behandelen, zodat verergering en eventuele littekens voorkomen worden.”

Wat kun je doen aan een verhoogde talgproductie?

De mate waarin talg wordt aangemaakt, wordt beïnvloed door hormonen. Denk maar aan bijvoorbeeld de onzuiverheden die ontstaan tijdens de puberteit, tijdens de zwangerschap of rond de menstruatie. Factoren die de talgaanmaak kunnen beïnvloeden zijn:

  • Anticonceptie. De samenstelling van de anticonceptie (de gebruikte hormonen en de verhouding) kan bepalen of het middel (potentieel) acne verergerd of juist (mogelijk) verminderd. Bepaalde hormonen kunnen namelijk de talgproductie juist stimuleren of verminderen.
  • Voeding. Producten die je suikerspiegel in één keer snel doen stijgen (snelle suikers), zorgen voor de aanmaak van insuline. Vervolgens stimuleert insuline weer de productie van androgenen (mannelijke hormonen), resulterend in een verhoging van de talgproductie. Daarnaast kunnen melkproducten acne ook verergeren. Dit lijkt te komen door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten.
  • Stress. Bij stress maakt je lichaam o.a. het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt vervolgens ook weer voor een toenemende talgproductie. Tevens wordt de huid vatbaarder voor bacteriën door cortisol en verstoort het de huidbarrière, waardoor je huid onrustiger en gevoeliger wordt.

“De uitspraak: ‘van chocolade krijg je puistjes’ is dus deels waar. Doordat chocolade suiker en melk bevat, kan het acne verergeren (voornamelijk de melkvariant). Echter wordt acne niet puur door chocolade veroorzaakt, omdat hier veel meer factoren bij betrokken zijn.

Ophoping van dode huidcellen

De ophoping van dode huidcellen kun je thuis effectief aanpakken door het gebruikt van een exfoliant of een goede scrub. Een exfoliant is een product dat door middel van zuren de dode huidcellen kan verwijderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salicylzuur en glycolzuur. Voor het scrubben van de huid kan een scrub met een fijne (niet te grove) korrel worden gebruikt. Oefen hierbij geen druk uit op de huid. Laat de korrels hun werk doen, om zo beschadigingen van goede cellen te voorkomen. Tips: ZO Skin Health’s Oil Control Pads, Exfoliating Accelerator, Exfoliating Polish en Dual Action Scrub. 

Daarnaast kan de ophoping van dode huidcellen ook door middel van behandelingen worden aangepakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: microdermabrasie, microneedling of peelings

De aanpak van bacteriën 

Er hoeft niet altijd direct naar een antibioticum te worden gegrepen bij acne. Acne bacteriën op de huid kunnen ook aangepakt worden met bijvoorbeeld benzoylperoxide. Dit remt de groei van de P.Acnes bacterie. Uw huisarts of huidtherapeut kan hierover adviseren. Ook het zwavel masker (Sulfur Mask) van ZO Skin Health heeft een anti-bacteriële werking. Bovendien helpt dit masker talg en vetheid op de huid te verminderen, verstopping te voorkomen en de huid te hydrateren.

En dan hebben we nog een aantal tips & tricks..
  • Gebruik geen tandpasta om puistjes uit te drogen. Dit kan de huid irriteren. Gebruik liever een product als ZO Skin Health’s Sulfur Mask. Deze is namelijk ook als ‘spot treatment’ zeer geschikt.
  • Onzuiverheden in je haarlijn zouden wel eens kunnen komen door je shampoo of haarstylingsproducten. Probeer daarom je gezicht (of rug) te reinigen na het uitspoelen van de shampoo en conditioner.
  • Reinig je make-up kwasten regelmatig. Deze zijn een bron van bacteriën. Probeer dit zeker iedere maand een keer te doen.
  • Vervang regelmatig je kussensloop (één of twee keer per week).
  • Heb je vooral last van puistjes na het scheren? Lees dan onze blog over scheerirritaties voor tips.
Wat kunnen onze huidspecialisten voor jou betekenen?

Heb je vragen over acne(-littekens) of de behandeling ervan? Onze huidspecialisten kunnen jou voorzien van persoonlijk huidverzorgings-, product- en behandeladvies op basis van jouw huidconditie en wensen. Daarnaast kan de specialist analyseren of de acne mogelijk nog andere oorzaken heeft, bijvoorbeeld een onderliggende aandoening of dat er misschien sprake is van gistpuistjes of rosacea. Maak hier een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek.

Vergoeding Zorgverzekeraar

Wist je dat behandelingen voor acne(-litteken)therapie vaak geheel of gedeeltelijk vergoed worden door de aanvullende verzekering zónder dat dit van de eigen bijdrage wordt afgetrokken? Bekijk de vergoeding per zorgverzekeraar in ons vergoedingenoverzicht.