Acné

Wat is acné?

Acné vulgaris is een veel voorkomend huidprobleem en kenmerkt zich door mee-eters (comedonen), puistjes (pustels) en rode bultjes (papels). Het uit zich op de delen van de huid die die veel talgklieren bevatten zoals het gelaat, de borst, de rug en de schouders. Acné komt veelal tot uiting in de puberteit, vandaar dat de term ‘jeugdpuistjes’ ook veel wordt gebruikt. Echter bestaan er ook andere soorten acné:

Acné comedonica: zoals de naam al doet vermoeden zijn er bij acne comedonica hoofdzakelijk comedonen aanwezig. Dit kunnen zowel witte comedonen zijn (whiteheads) als zwarte comedonen (blackheads).

Acné conglobata: acné conglobata is een ernstige vorm van acné en gaat gepaard met diepe ontstekingen, pijnlijke bulten en cystes. Deze vorm van acné komt vooral voor bij mannen.

Acné tarda: acné tarda is acne bij vrouwen die ouder zijn dan 25 jaar. Bij deze vorm van acné zijn er met name comedonen en pustels rond de mond aanwezig.

Acné excoriée des jeunes filles: Letterlijk vertaald betekend dit: ‘opengekrabde acné bij jonge meisjes’. Deze vorm van ‘acné’ bestaat dan ook vooral uit huidbeschadigingen, korstjes en littekentjes als gevolg van het krabben, pulken of knijpen aan kleine huidoneffenheden. Dit kan zowel bewust als onbewust gebeuren.

Hoe ontstaat acné?

Normaalgesproken wordt talg via de talgklierfollikel afgevoerd naar het huidoppervlak. Bij acné is er een ophoping van dode huidcellen rond de uitgang van de talgklierfollikel in combinatie met een verhoogde talgproductie (door de invloed van hormonen).

  1. Doordat de bovenste huidlaag steeds dikker wordt door een verstoring in de afschilfering, kan het talg niet meer goed afgevoerd worden en ontstaat er een verstopping: comedonen.
  2. Door de verhoogde druk in de comedo barst de wand van de follikel open. De inhoud hiervan komt in de lederhuid terecht en veroorzaakt een ontsteking: papels en pustels.
  3. Daarnaast bevinden zich er bacteriën in de talgklierfollikels, de p. acnes, die tevens de wand van de comedo beschadigen en hiermee ook ontstekingscellen aantrekken.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De huidtherapeut behandelt zowel lichte als ernstige vormen van acné. Dit gebeurt soms in combinatie met behandeling door een arts. Acnétherapie bestaat uit verschillende onderdelen die, afhankelijk van de ernst van de aandoening, al dan niet gecombineerd uitgevoerd kunnen worden, zoals:

Meer informatie over acné?

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl