Help! Scheerirritatie(s)

HelpScheerirritaties

Je kent het wel: haar. Het groeit lekker snel op plekken waar we het niet willen hebben en niet op de plekken waar we het wel willen hebben. De ongewenste haartjes scheren we dan ook maar het liefst weg, met als doel een mooi glad huidje te creëren. Maar helaas, vaak krijgen we er huidirritaties en ingegroeide haartjes voor terug. En is je huid eindelijk hersteld.. komen die vervelende stoppels weer tevoorschijn en begint alles weer van voor af aan. Een eindeloze cirkel, met veel herkenbare bijkomende irritaties bij zowel mannen als vrouwen. Daarom hebben wij een aantal tips & tricks voor jullie op een rijtje gezet!

Huidirritaties na het scheren

Scheerirritatie kan zich uiten in roodheid, bultjes, jeuk of een branderig gevoel. Veel mensen zullen het wel herkennen. Bij mannen ontstaat dit vaak in de baardstreek en in de hals en bij vrouwen onder de oksels of bij de bikinilijn. Wanneer de haartjes vervolgens weer terug groeien, kunnen er in deze geschoren gebieden ook ingegroeide haartjes ontstaan.

Ingegroeide haren

Hoe ontstaan deze dan precies? Scheren is de grootste oorzaak van ingegroeide haren. Wanneer je met een scheermesje over je huid (en haartjes) gaat, worden de haren een beetje uit het haarzakje omhoog getrokken waarna het afgesneden haartje zich weer terugtrekt in de huid. Door het afsnijden ontstaat een scherp puntje welke na het terugveren in de wand van het haarzakje kan gaan prikken. Wanneer dit haartje vervolgens weer gaat groeien, groeit het naar beneden of naar de zijkant. Dit terug groeiende haartje wordt door het lichaam als ‘lichaamsvreemd’ gezien, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat in de huid. Dit uit zich als rode bultjes of puistjes. Vervolgens kunnen deze ontstekingen weer zorgen voor littekens en post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Naast scheren kunnen ook harsen, waxen en epileren ingegroeide haartjes en huidirritaties veroorzaken. Daarnaast hebben mensen met kroeshaar meer aanleg voor ingegroeide haartjes. Dit komt doordat een gebogen haartje makkelijker in de huid kan prikken. Dit wordt ook wel pseudofolliculitis barbae genoemd.

Tips om scheerirritaties en ingegroeide haartjes te voorkomen
  • Maak de haren nat voor het scheren. Zeker bij dikke stugge (baard) haren.

Wanneer de haartjes minstens 2 minuten in contact zijn geweest met water, bindt de keratine in het haar zich aan het water en is er minder snijkracht nodig om ze af te scheren. Hierdoor wordt de kans op irritatie beperkt. Scheerschuim maakt de haren tevens weker en daarmee makkelijker om (zonder te veel druk!) te scheren. Belangrijk is om hierbij een scherp en schoon scheermesje te gebruiken en deze tussen het scheren door uit te spoelen.

  • Verwijder talg, vuil en dode huidcellen.

Talg, vuil en dode huidcellen vergroten de kans op verstoppingen en ingegroeide haartjes. Door de huid vooraf te reinigen en dode huidcellen te verwijderen (exfoliëren), voorkom je de ophoping van dode huidcellen en bacteriën en daarmee op onzuiverheden. Daarnaast zorgt een dunnere hoornlaag ervoor dat de haren makkelijker naar buiten kunnen groeien.

  • Voorkom dat je de haren te kort afscheert.

Ook bij scheren tegen de haargroeirichting in of het straktrekken van de huid worden de haartjes dichter bij de huid afgesneden. Te kort scheren zorgt er namelijk voor dat het afgeschoren haartje zich meer terugtrekt in de huid en meer kans heeft om in te groeien. Scheer daarom liever met de haargroeirichting mee.

  • Huidverzorging

Gebruik na het scheren een kalmerende en hydraterende crème. Dit helpt de huidbarrière weer te herstellen en te verbeteren en helpt daarmee scheerirritaties te voorkomen. Vermijd of beperk het gebruik van producten met veel parfum of alcohol op de gevoelige en geïrriteerde (geschoren) huid.

Definitieve oplossing

Door middel van licht –en lasertherapie kunnen gepigmenteerde haartjes definitief worden verwijderd. Dit zorgt voor een glad resultaat, zonder ingegroeide haartjes. Daarnaast scheelt het natuurlijk veel scheertijd, vervelende stoppels en huidirritaties.

Voor deze behandeling is het allereerst van belang om te weten dat haren een groeicyclus doorlopen, waarbij drie verschillende fasen te onderscheiden zijn. Alleen in de groeifase reageren de haren optimaal op de behandeling. De haarwortel (met pigment) bevindt zich op dat moment diep in het haarzakje. Dit is nodig om de haarzakjes optimaal te kunnen vernietigen.

Hoe werkt zo’n behandeling precies? Het licht van het ontharingsapparaat heeft een bepaalde golflengte die zich specifiek richt op het pigment (melanine) in het haartje. Als gevolg hiervan warmt het pigment zich op. Deze warmte wordt via het haartje naar het haarzakje geleidt. Doordat er in één keer erg veel warmte ontstaat in het haarzakje, wordt het haarzakje vernietigd. Gezien niet alle haartjes zich tegelijkertijd in dezelfde fase bevinden, wordt er bij iedere behandeling een serie haren vernietigd. Om deze reden zijn er meerdere behandelingen nodig. Fijn om te weten: veelal zie je na de eerste behandeling al verbetering. Na iedere behandeling worden de haren minder in aantal en komen ze langzamer en dunner terug.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op.