Ouderdomsvlekken

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken zijn bruin tot zwart gepigmenteerde vlekjes. Deze vlekken zijn vaak aanwezig op delen van het lichaam die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals op de handruggen, op de borst en op het gezicht. De vlekjes kunnen solitair voorkomen, maar vaak zitten er veel bij elkaar.

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken worden ook wel lentigines solaris, zonnevlekken of levervlekken genoemd. Deze vlekken komen veel voor en nemen vaak in aantal toe naarmate de leeftijd stijgt. Ze ontstaan door chronische blootstelling aan Uv-straling van zowel de zon als de zonnebank. Als gevolg hiervan ontstaat er een verstoring in de pigment producerende cellen, waardoor ze zich niet meer gelijkmatig delen en het pigment niet meer gelijkmatig verspreiden. Hierdoor neemt de aanwezigheid van pigment in alle lagen van de opperhuid toe.

In de verreweg meeste gevallen zijn de lentigines goedaardig. Een lentigo maligna is echter een vergelijkbare pigmentvlek, maar dan veel ongelijkmatiger van vorm, kleur en/of textuur. Deze versie is wel kwaadaardig en wordt gezien als het voorstadium van een melanoom (huidkanker).

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De huidtherapeut kan uw pigmentvlekken analyseren. Aan de hand hiervan zullen de mogelijke behandelingen worden besproken en wordt er gekeken of een eventuele verwijzing naar de huisarts aan de orde is. Er is geen medische reden om de ouderdomsvlekken te verwijderen. Indien ze als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen bij ons effectief behandeld worden door middel van:

Meer informatie?

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl