MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Zonschade

Onder zonschade verstaan we alle schade die de huid heeft opgelopen door blootstelling aan zonnestraling in de loop van de jaren. Zonschade kan zich uiten in bijvoorbeeld: ouderdomsvlekjesgrove poriënrimpelshuidverslappingpoikyloderma van Civatte en/of actinische keratosen.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Te veel (onbeschermde) blootstelling aan zonnestraling zorgt voor een te veel aan vrije radicalen in je huid. Vrije radicalen op zich zijn niet schadelijk, deze maakt ons lichaam namelijk zelf ook aan om ziekteverwekkers aan te vallen. Wanneer er echter te veel vrije radicalen in je huid aanwezig zijn, gaan zij zich ongecontroleerd gedragen. Ze vallen de eerste de beste cellen aan die ze tegenkomen, om zich aan hen te binden. Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), waardoor cellen in de omgeving de kans lopen om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit kan o.a. het bindweefsel aantasten, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Tevens kunnen vaatwanden worden aangetast, waardoor verwijdde vaatjes ontstaan of kan schade aan de pigment producerende cellen lijden tot pigmentvlekken.

Daarnaast kunnen er door te veel absorptie van Uv-straling door de huid, DNA veranderingen optreden. Wanneer dit een kleine verandering betreft, kan het lichaam dit vaak zelf weer repareren. Wanneer het lichaam dit echter niet opmerkt, is de schade blijvend. Deze cellen kunnen zich dan ongeremd en ongecontroleerd gaan delen. Dit noemen we huidkanker.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Preventie natuurlijk het belangrijkst. Onze specialisten kunnen u voorzien van adviezen met betrekking tot zonbescherming en huidverzorging.

Daarnaast kan iedere vorm van zonschade met specifieke behandelmethoden worden aangepakt. Voor deze behandelmogelijkheden kunt u terecht op de informatie pagina’s van de betreffende huidproblemen:

Voor de behandeling van actinische keratosen of huidkanker kunt u terecht bij uw huisarts of dermatoloog.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Direct een afspraak maken?