MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Gevoelige Huid

Een gevoelige huid is een huid die uit balans is. Dit kan zich uiten in een vlekkerige huid, roodheid, irritatie, onzuiverheden en een droge huid. Daarnaast reageert de gevoelige huid vaak snel op factoren als huidverzorgingsproducten, make-up en weersinvloeden.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Een gevoelige huid kan veroorzaakt worden door onderliggende (huid)aandoeningen als rosacea en eczeem, maar kan ook worden veroorzaakt of verergerd door omgevingsfactoren en verkeerd gebruik van cosmetica.  Je huidbarrière speelt bij al deze oorzaken een belangrijke rol.

Om te begrijpen hoe een gevoelige huid ontstaat is het handig om te weten wat voor functie je huidbarrière eigenlijk heeft. 

Bij een intacte huid barrière (links) liggen de huidcellen netjes georganiseerd naast elkaar. Vergelijk het met een netjes gemetselde muur: de bakstenen zijn de huidcellen en het ‘cement’ bestaat uit onze huidvetten, water en eiwitten. Bij een intacte huid barrière verdampt er weinig water uit de huid (de huid blijft beter gehydrateerd) en kunnen allergenen en micro-organismen (als bacteriën) niet doordringen. Dit zorgt voor een zachte en soepele huid, die niet ‘gevoelig’ is voor invloeden van buitenaf.

Bij een verstoorde huid barrière daarentegen zijn de huidcellen uit verband geraakt en vormen ze geen netjes, afgesloten en verbonden geheel meer. Bovendien kunnen bepaalde factoren (zoals verkeerde of verkeerd gebruik van cosmetica) ervoor zorgen dat de tussenliggende huidvetten verminderen, waardoor jouw muurtje ‘poreus’ wordt. Hierdoor kan er meer water uit de huid verdampen: de huid wordt droger. Daarnaast wordt de huid toegankelijker voor invloeden van buitenaf en micro-organismen: de huid wordt gevoeliger.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Een gevoelige huid kan vaak goed behandeld worden. Onze specialisten kunnen u voorzien van tips en adviezen met betrekking tot uw huidverzorging en leefgewoonten. Daarnaast kunnen zij bekijken of er mogelijk sprake is van een onderliggende huidaandoeningen.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Direct een afspraak maken?