Droge Huid
Droge Huid
Ruwheid, dofheid, schilfertjes, irritatie/jeuk, een trekkerig gevoel en droogte lijntjes. Dit zijn allemaal symptomen die zich kunnen uiten bij een droge huid. Met name in de winter hebben veel mensen hier last van.
Lees verderHoe ontstaat het?
Een droge huid kan veroorzaakt worden door een onderliggende (huid)aandoening, maar kan ook worden veroorzaakt of verergerd door omgevingsfactoren en verkeerd gebruik van cosmetica.
Water is de basis voor het goed laten functioneren van alle (huid)cellen en daarmee voor een gezonde huid. De huid kan zichzelf in principe dan ook prima hydrateren. In de lederhuid bevinden zich namelijk bepaalde cellen met de naam fibroblasten. Fibroblasten zijn eigenlijk kleine fabriekjes die zorgen voor het maken van veel verschillende stoffen, waaronder hyaluronzuur. Hyaluronzuur kan tot wel 1000x zijn eigen gewicht in vocht vasthouden en is daarmee essentieel voor de hydratatie van de huid. Al dit water is nodig om bijvoorbeeld nieuwe cellen aan te maken (en je opperhuid vernieuwd zich continu!), wonden te herstellen en te fungeren als ‘smeermiddel’ tussen de elastine vezels van je huid. Wanneer je huid slecht gehydrateerd is, voelt het ’trekkerig’ aan (te kort aan smeermiddel) en wordt het droog en gevoelig. Gebrek aan hydratatie wordt veelal veroorzaakt door een verstoorde huidbarrière.
Hoe werkt je huidbarrière?
Om te begrijpen hoe een droge huid ontstaat is het handig om te weten wat voor functie je huidbarrière eigenlijk heeft.
Bij een intacte huid barrière (links) liggen de huidcellen netjes georganiseerd naast elkaar. Vergelijk het met een netjes gemetselde muur: de bakstenen zijn de huidcellen en het ‘cement’ bestaat uit onze huidvetten, water en eiwitten. Bij een intacte huid barrière verdampt er weinig water uit de huid, de huid blijft beter gehydrateerd. Bovendien kunnen allergenen en micro-organismen (als bacteriën) niet doordringen. Dit zorgt voor een zachte en soepele huid, die niet ‘gevoelig’ is voor invloeden van buitenaf.
Bij een verstoorde huid barrière daarentegen zijn de huidcellen uit verband geraakt en vormen ze geen netjes, afgesloten en verbonden geheel meer. Bovendien kunnen bepaalde factoren (zoals verkeerde of verkeerd gebruik van cosmetica) ervoor zorgen dat de tussenliggende huidvetten verminderen, waardoor jouw muurtje ‘poreus’ wordt. Hierdoor kan er meer water uit de huid verdampen: de huid wordt droger. Daarnaast wordt de huid toegankelijker voor invloeden van buitenaf en micro-organismen: de huid wordt gevoeliger.
Direct een afspraak maken?
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Een droge huid kan vaak goed behandeld worden. Onze specialisten kunnen u voorzien van tips en adviezen met betrekking tot uw huidverzorging en leefgewoonten. Daarnaast kunnen zij bekijken of er mogelijk sprake is van een onderliggende huidaandoening.
Meer informatie
Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.
Contact