MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa wordt ook wel acné inversa genoemd. Dit is een huidaandoening die gepaard gaat met pijnlijke en diep gelegen ontstoken bulten en abcessen. In latere stadia kunnen deze ontstekingen ook onderhuidse tunnels gaan vormen. De abcessen veroorzaken een pussende afscheiding, dat gepaard gaat met een onaangename geur. Vaak ontstaan er als gevolg van deze aandoening vervelende littekens. Hidradenitis suppurativa lokaliseert zich met name in de oksels, liezen, het anogenitale gebied en onder de borsten.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van hidradenitis suppurativa. Het begint met de afsluiting en verstopping van haarzakjes met als gevolg dat het talg zich ophoopt en de haarzakjes openbarsten. De inhoud hiervan komt dan terecht in de lederhuid. Vervolgens komt, door een opruimreactie van het lichaam, een ontsteking op gang. Talgklieren en zweetklieren kunnen ook door dit proces ontstoken raken. De ontstekingsreactie uit zich met pijn, zwelling en roodheid. Hiernaast kunnen de ontstekingen onder de huid ook nog verbindingen gaan vormen, waardoor er gangen en tunnels ontstaan onder de huid (fistels).

Wat de exacte oorzaak is van dit proces is nog niet helemaal bekend. Risicofactoren die een rol spelen bij het ontstaan en verergeren van de klachten zijn obesitas, hormonale -en genetische factoren en roken.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om hidradenitis suppurativa te behandelen, echter kan deze huidaandoening niet snel en blijvend worden verholpen. De behandelkeuze is afhankelijk van verschillende factoren en vaak zal er een multidisciplinaire aanpak nodig zijn, denk hierbij aan een samenwerking met een huisarts, dermatoloog of chirurg. Behandelingen waar wij een bijdrage mee kunnen leveren zijn:

Direct een afspraak maken?