MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Poikyloderma Van Civatte

Het wordt ook wel erythrosis interfollicularis colli genoemd. Dit betekend letterlijk: ‘roodheid tussen de haarzakjes van de hals’. Deze aandoening staat ook wel bekend als de zonnehals. De zonnehals wordt dan ook gekenmerkt door een onregelmatige rood bruine verkleuring, in een netvorming patroon, aan de zijkanten van de hals en in de nek. Soms breidt het zich uit richting de oren, de onderkaak of het decolleté. Opvallend is dat het stukje midden onder de kin niet is aangedaan. Naast de onregelmatige pigmentatie, heeft de huid een hobbelige structuur en kunnen er ook verwijde vaatjes (teleangiëctastieën) aanwezig zijn. De zonnehals wordt vaak zichtbaar vanaf middelbare leeftijd, bij mensen met een lichte huid.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Uv-straling is één van de belangrijkste oorzaken van de zonnehals, het is dus een vorm van zonschade. Dit wordt ondersteund door het feit dat het stukje huid direct onder de kin niet is aangedaan, dit valt namelijk in de schaduw van de kin.

De zonschade uit zich in verdunde (atrofische) stukjes huid, teleangiëctastieën en hyperpigmentatie. Mogelijk kan bij sommige mensen een allergie op ingrediënten van parfum of cosmetica ook een rol spelen.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Gezien zonlicht de oorzaak is van de zonnehals, dient de huid goed te worden beschermd met een zonnebrandcrème. Dit voorkomt verergering van de huidaandoening. Behandeling van de verwijde vaatjes en van de pigmentatie is daarnaast mogelijk door middel van:

Direct een afspraak maken?