MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Dermatitis Perioralis

Dermatitis perioralis, ook wel clownseczeem genoemd, bestaat uit een ontstoken huid rondom de mond dat meestal plotseling ontstaat. Dit wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van roodheid en rode bultjes rondom de mond, soms met wat schilfering. Vaak is een smal gebied rond het lippenrood vrij van klachten. Dermatitis perioralis gaat regelmatig gepaard met jeuk of een brandig gevoel. Vergelijkbare klachten kunnen ook ontstaan rond de ogen. In dat geval wordt het dermatitis periocularis genoemd.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Het is een huidaandoening dat met name voorkomt bij vrouwen van 20 tot 45 jaar. Meestal is deze huidaandoening een gevolg van het gebruik van crèmes of zalven met (sterke) corticosteroïden. Indien hier geen sprake van is, is de exacte oorzaak vaak lastig aan te wijzen. Het gebruik van vette en afsluitende verzorgingsproducten en cosmetica kan hierbij mogelijk een rol spelen.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Indien het gebruik van corticosteroïden de oorzaak is, dient dit te worden gestaakt. Let op: doe dit in overleg met de huisarts, omdat dit niet altijd zomaar mag worden gestaakt. De huisarts schrijft daarnaast vaak een antibioticum voor. Het staken van corticosteroïden kan eerst lijden tot verergering van de klachten. Voorkom een vicieuze cirkel en ga de zalf niet weer gebruiken. De reden voor het gebruik van corticosteroïden is vaak een huidaandoening. Met deze huidaandoening kunt u bij ons terecht voor adviezen en een persoonlijk behandelplan.

Voor de behandeling van dermatitis perioralis zijn de behandelmogelijkheden:

Direct een afspraak maken?