MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Grove Poriën

Poriën zijn de uitgangen van de talg -en zweetkliertjes in de huid. Wanneer deze verwijd en wat duidelijker zichtbaar zijn, worden het grove poriën genoemd. Dit zien we vaak op het voorhoofd, de neus, de wangen en de kin. Het huidoppervlak krijgt hierdoor vaak een wat grovere textuur, iets dat door veel mensen als cosmetisch storend wordt ervaren.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Ten eerste zien we grove poriën vaak bij een vette huid, ofwel een huid met een verhoogde talgproductie. Dit talg wordt via de talgklierfollikel afgevoerd naar het huidoppervlak, waar het via de porie op de huid terecht komt. Bij een verhoogde aanvoer van talg en de aanwezigheid verstoppingen kunnen poriën oprekken en meer zichtbaar worden.

Ten tweede kunnen de poriën groter worden door het huidverouderingsproces en blootstelling aan zonlicht. De huid is, evenals de wand van de poriën, elastisch. Dit komt doordat het de eiwitten collageen en elastine bevat. Bij het verouderen van de huid en door blootstelling aan zonlicht wordt de aanmaak van deze eiwitten minder en de afbraak vergroot. Hierdoor kunnen de poriewanden verslappen (net als de huid zelf), waardoor ze wat meer open blijven staan.

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Grove poriën kunnen zeker verbeterd worden. Door de talgproductie te verminderen en de laag dode huidcellen te verdunnen, kunnen verstoppingen zoveel mogelijk worden voorkomen. Daarnaast kunnen de huid en de poriewand worden verstevigd door de collageen en elastine productie te stimuleren. Mogelijke behandelopties hiervoor zijn:

Direct een afspraak maken?