MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Rimpels

Rimpels zijn vouwtjes of plooien in de huid en zijn een (vaak bevreesd) natuurlijk huidverouderingsverschijnsel.

Lees verder

Hoe ontstaat het?

Rimpels ontstaan als gevolg van inwendige (intrinsieke) factoren en uitwendige (extrinsieke) factoren. De intrinsieke huidveroudering ontstaat door het biologische verouderingsproces en is onvermijdelijk. Dit proces begint al rond je 25e levensjaar. De celstofwisseling gaat dan al wat vertragen. Zo wordt er o.a. steeds minder collageen en elastine geproduceerd, de eiwitten die je huid stevig en elastisch houden. De snelheid en de ernst van deze biologische veroudering is erfelijk bepaald.

De extrinsieke huidveroudering wordt daarnaast veroorzaakt door omgevings- en levensstijlfactoren als zonnestraling, roken, stress en suikerconsumptie. Deze factoren zorgen voor een te veel aan vrije radicalen in je huid. Wanneer er te veel vrije radicalen in je huid aanwezig zijn, gaan zij zich ongecontroleerd gedragen. Ze vallen de eerste de beste cellen aan die ze tegenkomen, om zich aan hen te binden. Er vindt dan een chemische reactie plaats (oxidatie), waardoor cellen in de omgeving de kans lopen om onherstelbaar beschadigd te worden. Dit kan o.a. het bindweefsel aantasten, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan.

Daarnaast kunnen rimpels nog ingedeeld worden naar twee verschillende oorzaken: huidverslapping en (overmatige) spieractiviteit.

Rimpels of fijne lijntjes die veroorzaakt worden door huidverslapping worden ook wel statische rimpels genoemd. Dit wil zeggen dat ze in rust zichtbaar zijn. Rimpels die veroorzaakt worden door (overmatige) spieractiviteit worden dynamische rimpels genoemd. Deze zijn alleen zichtbaar bij het samentrekken van de spieren. Voorbeelden hiervan zijn de fronsrimpels, voorhoofdsrimpels en de bekende kraaienpootjes. Uiteindelijk kunnen deze rimpels ook statisch worden, doordat bepaalde gezichtsspieren in de loop van de tijd sterker worden en de kwaliteit en stevigheid van de huid verminderen.

Tot slot zouden slaaprimpels nog als een derde categorie genoemd kunnen worden. Deze kunnen ontstaan door herhaaldelijk en langdurig (jaren lang) liggen op één kant van het gelaat, waardoor de huid wordt samengedrukt. Deze rimpels lopen vaak min of meer verticaal over het gelaat en zijn vaak aan één kant meer uitgesproken aanwezig.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Er zijn diverse mogelijkheden om rimpels te behandelen of zoveel mogelijk tegen te gaan:

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Direct een afspraak maken?