Wallen en donkere kringen

Wallen-en-Donkere-Kringen-640x360

We kennen het allemaal wel: wallen. De bekende ‘zakjes’ onder de ogen die een vermoeide uitstraling kunnen geven. Evenals donkere kringen, een ander verschijnsel rond de ogen waar veel mensen zich aan storen. In de praktijk krijgen we hier vaak vragen over. Niet zo gek, want wie heeft nou niet graag een stralende, frisse blik? In deze blog vertellen we daarom graag hoe wallen en donkere kringen ontstaan en wat je hieraan zou kunnen doen.

Laten we beginnen met de wallen..

Wallen onder de ogen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een lokale ophoping van vet, een overschot aan huid of de aanwezigheid van vocht.

Ophoping van vet

Het vet onder het oog dient als een stootkussentje. Bij sommige mensen is de oogkas echter te klein voor het vet, waardoor dit eigenlijk wat uitpuilt. Dit is genetisch bepaalt. Wanneer je ouders deze wallen hebben, is de kans groot dat jij ze ook hebt of krijgt. Ophopingen van vet kunnen alleen chirurgisch verwijderd worden.

Overschot aan huid

Wallen door een overschot aan huid ontstaan doordat de huid verslapt als gevolg van huidveroudering. Bij het ouder worden neemt de elasticiteit van de huid af en wordt het bindweefsel dunner. Als gevolg hiervan kan het onderhuids vetweefsel, onder invloed van de zwaartekracht, gaan zakken.

 • Deze wallen kunnen we behandelen met de plasma lift. Hierbij worden kleine stukjes van de huid verdampt, waardoor de huidvezels zich samentrekken en er een liftend effect ontstaat.
 • Een mooie behandeloptie voor thuis is de NuFACE FIX. Dit is een apparaatje in penformaat dat werkt op basis van microstroom. Deze NuFACE device is speciaal ontwikkeld voor het verstrakken en verstevigen van de huid rond de ogen en de mond.

Aanwezigheid van vocht

Tot slot kan ook vocht zorgen voor wallen onder de ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen een operatie, je leefstijl, maar ook allergieën of een flinke verkoudheid hierbij een rol spelen. Zelfs een avondmaaltijd met te veel zout of veel huilen kunnen ervoor zorgen dat je s’ morgens vocht onder de ogen vasthoudt.

 • Bij vochtophopingen na een operatie kan manuele lymfedrainage verlichting geven. Hierbij worden speciale massagetechnieken toegepast, waarbij de afvoer van vocht wordt verbeterd door stimulatie van de lymfevaten. 
 • Tevens kan het dagelijks inzetten van Serum 4 Eyes van Juchheim verbetering geven. Dit product bevat cafeïne, wat een sterk vocht afdrijvend effect heeft.
Donkere kringen

De huid rond de ogen is wat dunner dan op andere plekken op het lichaam. Hierdoor is de kans groter dat de blauwige kleur van de ondergelegen bloedvaten doorschemert. Dergelijke doorschemering is bij een bleke huid vaak nog beter zichtbaar. Huidveroudering en zonschade verergeren vaak het probleem, omdat de huid dan nog dunner en slapper wordt. De dunnere huid zorgt voor extra doorschemering en het verzakken van de huid kan daarnaast een donkere schaduw creëren. Door zonschade of in sommige gevallen door genetische aanleg, kan er bovendien een lokale toename van pigment aanwezig. De aanwezigheid van pigment kan uiteraard ook bijdrage leveren aan de donkere verkleuringen.

 • Om donkere kringen aan te pakken maken wij gebruik van de Eye Brightening crème (voorheen Hydrafirm) van ZO Skin Health. Dit product verstevigd de huid en verminderd fijne lijntjes. Tevens remt het de pigmentproductie, stimuleert het de afvoer van vocht en werkt het hydraterend.
Algemene tips & tricks tegen wallen en donkere kringen:
 • Zorg voor voldoende nachtrust.
 • Drink voldoende water en wees zuinig met alcohol.
 • Niet roken.
 • Verwijder make-up voor het slapen gaan.
 • Bescherm de huid rondom de ogen tegen UV-straling door het gebruik van een crème met SPF en een zonnebril.
 • Gebruik een camouflageproduct met een rode ondertoon om blauwe kringen te maskeren.
Tot slot nog even alle behandelopties op een rijtje:
[ezcol_1half]
NuFACE

Plasma lift

[/ezcol_1half][ezcol_1half_end]

Therapeutische producten

Manuele lymfedrainage

[/ezcol_1half_end]