Brandwonden

Wat is het?

Er bestaan verschillende soorten brandwonden, namelijk eerstegraads, tweedegraads en derdegraads.

Eerstegraads brandwonden

Bij een eerstegraads verbranding blijft de huid in tact en is er eigenlijk geen sprake van een wond. De huid kan wat gezwollen zijn, droog, rood of roze van kleur en het kan pijnlijk aanvoelen. Na een paar dagen zullen de klachten weer verdwenen zijn.

Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden worden verdeelt in twee groepen, namelijk oppervlakkige tweedegraads en diepe tweedegraads brandwonden. Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de huid beschadigd tot in de lederhuid. Hierbij is de huid rood of roze van kleur, glanzend, nattig en pijnlijk en er kunnen blaren aanwezig zijn. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid verder aangetast. Hierbij is de huid rood of wit van kleur en tevens nattig en pijnlijk. Ook hierbij kunnen er blaren aanwezig zijn.

Derdegraads brandwonden

Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid in zijn geheel beschadigd. Omdat de zenuwen hierbij ook beschadigd zijn, is de wond nauwelijks pijnlijk. Daarnaast is de huid wit of bruinig van kleur en voelt het droog, stug en leerachtig aan.

Hoe ontstaat het?

De diepte van de brandwond is van verschillende factoren afhankelijk, namelijk; de oorzaak van de verbranding (vuur, chemische stoffen, elektriciteit etc.), de temperatuur, de duur van het contact met de oorzakelijke factor en daarnaast ook de leeftijd van het slachtoffer en de locatie op het lichaam. Bij eerstegraads en oppervlakkige tweedegraads brandwonden, genezen meestal zonder littekens. Met name derdegraads brandwonden geven vaak duidelijke littekens.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

De ontsierende littekens die kunnen worden veroorzaakt door brandwonden, kunnen wij verbeteren. Zowel de eventuele bewegingsbeperkingen, verhardingen en verklevingen als het uiterlijk van het litteken. Dit kunnen wij doen door middel van;

Meer informatie?

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl