BLOG “Kleine rode bultjes (kersenwratjes)”

Geschreven door Huidtherapeute Melanie van Kol

Wekelijks krijg ik de vraag: “Wat zijn nu eigenlijk die kleine rode bultjes op mijn lichaam”?

Deze helder rode bultjes ook wel Seniele angiomen of kersenwratjes genaamd betekent letterlijk ‘ouderdom vaatgezwelletjes’.
De kersenwratjes zijn veelvoorkomende en volstrekt goedaardig huidverschijnsels.
Het zijn uitstuwingen van bloedvaatjes in de oppervlakkige lederhuid. Ze zien eruit als halfbolronde rode vaatzwellinkjes die 1mm tot 5mm groot zijn.

Deze kersenwratjes ontstaan meestal op middelbare leeftijd en nemen toe bij het ouder worden, bijna iedereen boven de veertig jaar heeft er één of meerdere. Het is niet precies bekend hoe kersenwratjes ontstaan. Het zou te maken hebben met genetische aanleg. Op de plaatsten waar een kersenwratje tevoorschijn komt, zou er sprake kunnen zijn van een defect in het bindweefsel. Overmatige blootstelling aan zonlicht is waarschijnlijk een verergende factor.

Ondanks dat deze bultjes onder de goedaardige huidtumoren vallen, willen veel mensen ze toch graag laten verwijderen omdat ze als comsmetisch storend ervaren worden.

Onze huidtherapeutische behandeling bestaat uit het coaguleren(wegbranden) van de bultjes.
Door met het puntje van een dun steriel naaldje over het kersenwratje te bewegen wordt het zodanig verhit dat het wratje verschrompeld en binnen twee weken verdwijnt. Meestal is 1 behandeling voldoende, echter hebben grotere kersenwratjes soms 2 behandelingen nodig.

De kosten zijn € 65,- per behandeling (we behandelen dan meerdere huidgebieden indien u dat wenst).

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur ons gerust een email we staan u graag te woord!

Voor en Na foto (Sensiele angioma op buik)