Zon, zee & zonnebrand!

Zomer-Blog

Met dit zonnige weer krijgen we vaak de vraag welke zonnebrandcrème je het beste kunt gebruiken. Belangrijk is in ieder geval dat zonnebrandproducten beschermen tegen UVA- en UVB-straling, maar waar moet je nou verder op letten en welk product past nou het beste bij jouw huid? Hiermee helpen we je graag een handje!


UVBurning & UVAging

De meeste mensen weten onderhand wel dat blootstelling aan UVA -en UVB straling schadelijk kan zijn voor de huid. Maar wat doen deze stralingen nou precies met je huid? Even een korte samenvatting:

UVB-straling zorgt voor de directe huidreacties zoals het rood worden en de verbranding van de huid. Daarnaast brengt deze straling een beschermingsreactie opgang: pigmentvorming en het dikker worden van de opperhuid. Allemaal om schade aan je DNA zoveel mogelijk te voorkomen. Je bruine kleurtje geeft alleen waarschijnlijk minder bescherming dan je denkt. Onderzoeken wijzen uit dat dit ongeveer neerkomt op een SPF 4.

UVA-straling dringt daarnaast (ongemerkt) dieper door in je huid en zorgt daar voor DNA schade en huidveroudering. Dit betekend dat, ook als je niet (snel) verbrand door de UVB-straling, het toch verstandig is om je in te smeren. Zelfs als je achter glas zit, want deze straling komt daar gewoon doorheen.

“Wist je trouwens dat 90% van de huidveroudering (zoals rimpels en pigmentvlekjes) wordt veroorzaakt door de zon? Een goede zonnebrandcrème is dus één van de beste anti-aging producten!”

Infrarode straling en HEV-licht

Uit recente onderzoeken is gebleken dat ook infrarode straling en HEV-licht (‘High Energy Visible’-licht) ook zorgen voor huidschade en vroegtijdige huidveroudering. Deze delen van het zonlichtspectrum zorgen namelijk voor oxidatieve stress. Dit geeft geen directe huidreacties, erg verraderlijk dus! Antioxidanten hebben de eigenschap deze oxidatieve stress te kunnen beperken, waardoor toevoeging hiervan in zonnebrandcrèmes extra bescherming biedt.

“Wist je dat HEV-licht ook voort komt uit fluorescerend en LED licht, smartphones, computerschermen en tablets?” 

Beschermingsfactor (SPF)

Welke SPF (Sun Protection Factor) kun je dan het beste gebruiken? Kort opgesomd: SPF 15 biedt 93,3% bescherming, SPF 30 biedt 96,6% bescherming en SPF 50 biedt 98% bescherming. Echter is deze mate van bescherming gebaseerd op een veel dikkere laag zonnebrandcrème dan de meeste van ons smeren, blijkt uit onderzoek.

Hoeveel zou je dan eigenlijk moeten smeren om de SPF van de verpakking te halen?

2 mg crème op iedere m2 huid. Dit is vergelijkbaar met ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen zo’n vier volle eetlepels en voor je buik en rug ook nog 2 eetlepels. Best veel he!? Vervolgens moet je de zonnebrandcrème iedere 2 uur opnieuw aanbrengen om deze SPF te behouden.

Om toch zoveel mogelijk bescherming te verkrijgen, adviseren wij minimaal factor 30 te gebruiken. Zeker bij een lichte huid en mensen die last hebben van pigmentvlekken!

“Wist je trouwens dat SPF alleen wat zegt over bescherming tegen UVB-straling? Let er dus op of er ook UVA filters (en antioxidanten) in je zonnebrandcrème zitten!” 

Zonnebrandproducten

Al onze zonnebrandproducten van ZO Skin Health bevatten beschermende filters tegen zowel UVA -en UVB-straling als HEV-licht en infrarode straling én bieden bescherming door middel van antioxidanten. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze producten en wat past het beste bij jouw huid?


Oclipse Sunscreen + Primer SPF 30

Deze zonbescherming heeft een universele tint en een zijdematte finish, waardoor het helpt de zichtbaarheid van imperfecties te verminderen. Daarnaast kan het als primer ook perfect onder make-up worden gebruikt. Make-up blijft hierdoor mooier en langer zitten! Deze zonbescherming is dan ook perfect voor mensen met een wat vettere huid.

Oclipse Smart Tone Broad Spectrum SPF 50

Dit product voelt erg licht op de huid en heeft de bijzondere eigenschap zich aan te kunnen passen aan verschillende huidtonen. Het bevat namelijk kleine pigment bolletjes die, naarmate er meer wordt gewreven, meer kleur afgeven. De uiteindelijke tint kun je dus zelf bepalen. Daarnaast geeft het een mooie bronzen glans! Ook bevat de Smart Tone vitamine C, waardoor het de huid ook beschermt tegen overige huidschade en toekomstig pigment.

 Oclipse Daily Sheer SPF 50

Dit product biedt een uitmuntende bescherming tijdens alle activiteiten in de buitenlucht. Het is namelijk tot 80 minuten lang water en transpiratie bestendig. Ideaal dus voor de sportievelingen onder ons of voor mensen die veel buiten moeten werken. Daarnaast is het een hydraterende, niet-vette, snel opdrogende zonnebrandcrème met een transparante en matte finish. 

Broad Spectrum Sunscreen SPF 50 

Dit product was voorheen bekend als ZO Medical Oclipse-C SPF 50. Dit is een minerale zonbescherming voor de meest gevoelige huidtypes. Het verzacht en minimaliseert namelijk tegelijk ontstekingen. Ideaal voor de gevoelige huid, ernstige acne en verzorging na behandelingen.

Oclipse Sun Spray SPF 50

Dit is het ‘one-touch, all angle’ spraysysteem voor het lichaam van ZO Skin Health, waardoor het erg makkelijk aan te brengen is. De Sun Spray is niet-vet, voelt gewichtloos aan en heeft hydraterende eigenschappen. Het blijft daarnaast tot 80 minuten lang water en transpiratie bestendig. Last but not least: het bevat een complex dat 12-uur lang geleidelijk vitamine A, C en E afgeeft. Dit helpt de huid te beschermen tegen toekomstige tekenen van lichtbeschadiging en vroegtijdige huidveroudering.

Direct bestellen of nieuwsgierig naar de prijzen? Ga dan naar onze webshop.

Wil je meer uitleg of persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op. Je bent ook van harte welkom om de producten te komen proberen!