Op naar zomerproof benen, zonder ontsierende vaatjes!

PinkRibbonVerwendag

Durf jij die leuke jurkjes of korte broek niet aan in de zomer, omdat je je schaamt voor die ontsierende vaatjes op je benen? Een erg herkenbaar probleem voor velen en iets dat we de praktijk (helaas) vaak tegenkomen. Maar wist je dat je deze beenvaatjes veilig kunt laten verwijderen? Hoe? Dat leest u hieronder.


Wat zijn beenvaatjes eigenlijk?

Oppervlakkige beenvaatjes zijn chronisch verwijde vaatjes op de benen. De beenvaatjes zijn zichtbaar als dunne blauwe, paarse of rode vaatjes net onder de huid, soms samenvloeiend in de vorm van een takje of een bosje. Deze vaatjes worden ook wel bezemrijsvarices genoemd.

Hoe ontstaan beenvaatjes?

Beenvaatjes kunnen spontaan ontstaan of als gevolg dieper gelegen spataderen. Door verschillende factoren kan de druk, van binnenuit, op het haarvatensysteem toenemen. Door deze druk op de vaatjes kunnen de vaatwanden gaan uitrekken en verslappen. De diameter van de vaatjes wordt dan groter en het bloed hierin stil blijft staan, met als gevolg dat ze zichtbaar worden. Deze oppervlakkige beenvaatjes geven meestal geen medische klachten, maar worden vaak als cosmetisch storend ervaren.

Beenvaatjes ontstaan naarmate we ouder worden en kunnen onder andere worden veroorzaakt door erfelijke aanleg, zwangerschap of een staand beroep.

Wat is het verschil met spataderen?
Gezonde aderen
Spataderen

Om te beginnen vervoeren aders ons bloed naar het hart. De aders in de benen ondervinden hierbij invloed van de zwaartekracht. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in omhoog worden gestuwd. Om deze reden bevatten de aders kleppen die het bloed ervan weerhouden weer terug te stromen naar beneden.

Wanneer deze kleppen niet meer goed functioneren of defect zijn, kan het bloed niet meer goed rondstromen. Het bloed stroomt terug naar beneden. Er blijft meer bloed staan in de aderen, waardoor ze wijder en voller worden. Dit worden spataders genoemd. Deze kunnen gepaard gaan met medische klachten als: zware, vermoeide of rusteloze benen, krampen of jeuk/tintelingen.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Verwijde vaatjes hebben geen functie meer in de bloedsomloop en kunnen daarom veilig verwijderd worden. Andere vaten hebben deze functies inmiddels al overgenomen. Beenvaatjes met een diameter van 0,1 tot 4,0 mm kunnen wij behandelen door middel van lasertherapie. Daarnaast geven we tijdens het intakegesprek preventieadviezen en analyseren we of verder onderzoek of aanvullende therapie aan te raden is.

Hoe werkt lasertherapie bij beenvaatjes?

De laser heeft een golflengte van 1064 nm. Het laserlicht van deze golflengte wordt specifiek door het bloed in de vaten geabsorbeerd en verwarmt deze. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten in het bloedvat stollen, waardoor de vaten worden dichtgeplakt en er geen bloed meer door kan stromen. Vervolgens ruimt het lichaam dit bloedvat op.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt de huid al dan niet gekoeld. De huid voelt na de behandeling warm aan en ziet er wat rood uit, ook kan er lichte zwelling ontstaan. Deze huidreactie is normaal en is per individu verschillend. De roodheid trekt gemiddeld na 2 dagen weg. Enkele dagen na de behandeling kunnen er kleine korstjes ontstaan die er binnen 2 weken vanzelf weer afvallen. In sommige gevallen ontstaan er blauwe plekken. De verwijde vaatjes kunnen direct na de behandeling al weg zijn of kunnen eerst tijdelijk wat donkerder van kleur worden, alvorens ze worden opgeruimd.

Resultaat?

Het resultaat is snel zichtbaar. De storende vaatjes zijn na de behandeling in aantal al aanzienlijk verminderd. Gemiddeld zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig met een interval van 6 tot 8 weken. Het exacte aantal benodigde behandelingen hangt af van uw persoonlijke wensen, de uitgebreidheid van de vaatafwijkingen en de gevoeligheid van uw lichaam voor de ontwikkeling van vaatafwijkingen. De behandelde vaatjes zijn definitief weg, echter kunnen er door verschillende factoren weer nieuwe vaatjes ontstaan. De huidtherapeut zal de factoren die bij u van toepassing zijn met u bespreken.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.