MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Littekens

Het type litteken is afhankelijk van de soort, aard en genezing van de wond. De huid reageert door de aanmaak van meer of minder bindweefsel. Op deze manier kunnen de volgende soorten littekens ontstaan.

Lees verder

Wat is het?

‘Gewone’ littekens

Bij een goed geconditioneerde huid en een goede wondgenezing kan een litteken ontstaan in de vorm van een normaal dun, wit lijntje.

Atrofische littekens

Bij atrofische littekens is het weefsel onder het litteken afgenomen. Hierdoor liggen deze littekens vaak wat verzonken in de huid, denk ook aan het zogenaamde ‘putjes’-effect van acné of waterpokken.

Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn brede, roze/rode littekens die boven de huid liggen. Dit gebeurd als er te veel collageen weefsel is gevormd. Deze littekens zijn vooral te vinden bij de oren, in het borstgebied en op plaatsen waar veel rek op de huid staat zoals de knieën, ellebogen, op de polsen en in de hals.

Keloïdale littekens

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Ze ontstaan veelal na een trauma en komen vooral voor bij negroïde mensen. Wanneer een keloïdaal litteken opnieuw beschadigd wordt zal het opnieuw gaan groeien. Om deze reden zijn deze littekens erg lastig te behandelen.

Verkleefde littekens

Deze littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar, omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag of met spieren of botten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een litteken verkleefd kan raken. Dit kan doordat tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden of doordat de wond niet goed kon sluiten door rek op de huid. Bewegingsbeperking is hierbij dan ook een veel voorkomende klacht.

Hoe ontstaat het?

Littekens ontstaan na een verwonding van de dieper gelegen lagen van de huid. Bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of een huidziekte. Na de verwonding gaat het lichaam direct aan het werk om de wond te sluiten en de huid te herstellen, dit proces wordt ook wel wondgenezing genoemd.

Wanneer de wondgenezing verstoord wordt kunnen problemen ontstaan en kan het litteken niet mooi genezen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie van de huid of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Direct een afspraak maken?

Behandelmogelijkheden

De huidtherapeut kan de volgende problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken:

Hypertrofie (collageenophoping), pijn, jeuk, verharding, verkleving, een slechte doorbloeding, bewegingsbeperkingen en cosmetische aspecten als roodheid, verkleuring en textuur. De keuze van de behandeling is afhankelijk van de indicatie en uw wensen. Behandelmogelijkheden zijn:

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact