Bestraalde Huid
Bestraalde Huid
Onder de bestraalde huid wordt de beschadiging van de huid door radiotherapie (uitwendige bestraling) verstaan. De huidreactie begint, meestal 2 tot 4 weken na de eerste behandeling, met roodheid. Daarna wordt de huid donkerder en vaak droog en schilferig. Af en toe ontstaan er blaren of kan de huid kapot gaan. Deze huidreacties zijn het sterkst bij operatielittekens en in huidplooien, zoals onder de oksels of onder de borsten. Meestal herstellen de huidreacties weer in 4 tot 6 weken na afloop van de bestralingen. Op de langer termijn, vaak na weken tot maanden, vormt zich extra pigmentatie. De huid wordt donkerder en meestal stugger. Dit kan maanden tot jaren zichtbaar blijven. Andere mogelijke langer termijn effecten kunnen zijn: vermindering van pigment, een dunnere huid, verwijde bloedvaatjes en/of uitval van zweet -en talgklieren.
Lees verderHoe ontstaat het?
Bestraling beschadigt het erfelijke materiaal (DNA) van zowel de kwaadaardige cellen als de gezonde cellen. Als gevolg van deze beschadigingen kunnen de genoemde bijwerkingen ontstaan. Meestal herstellen de gezonde cellen zich gelukkig weer na de behandeling, waarna de bijwerkingen weer verdwijnen. Een enkele keer is het zo dat het gezonde weefsel niet geheel herstelt. Of dat het herstel, tegen de verwachting in, minder voorspoedig verloopt. In deze gevallen kunnen de genoemde bijwerkingen blijven bestaan of op de lange termijn aan het licht komen.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Onze huidtherapeuten kunnen u voorzien van huid -en behandeladviezen specifiek aangepast op uw situatie en huidconditie. Daarnaast is het mogelijk om bestralingspuntjes te laten behandelen door middel van lasertherapie.
Meer informatie
Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.
Contact