MAAK EEN AFSPRAAK

Je kunt bij ons terecht met al je huidvragen.

Afspraak Maken

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht. Zo’n vochtophoping kan verschillende oorzaken hebben en verscheidene vormen aannemen. We maken hierbij onderscheid tussen lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem en post-operatief oedeem.

Lees verder

Wat is het?

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van vocht. Dit kan als gevolg van zijn van een trauma, een operatie, het verwijderen van lymfeklieren of door bestralingen. In deze gevallen wordt het secundair lymfoedeem genoemd. Lymfoedeem kan echter ook ontstaan wanneer het lymfesysteem niet goed is aangelegd. In dat geval wordt het primair lymfoedeem genoemd.

De klachten die kunnen ontstaan bij lymfoedeem zijn:

  • Zwelling
  • Zwaar en/of vermoeid gevoel
  • Pijnklachten en tintelingen
  • Bewegingsbeperkingen
  • Huidafwijkingen en infecties
  • Gewrichtsklachten
Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk “vetzwelling”. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel, die uitsluitend voorkomt bij vrouwen. Bij deze aandoening zijn er meer vetcellen, een toename van de grootte van de vetcellen en een abnormale verdeling van het vetweefsel. Naast de stoornis in de vethuishouding zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe). Door de gestoorde vethuishouding, de verminderde afvoer van lymfevocht en de verslapping van het ondersteunende bindweefsel, kan in verloop van tijd een combinatie van lipoedeem en lymfoedeem ontstaan, ook wel lipolymfoedeem genoemd. De oorzaak van lipoedeem is niet bekend, maar hormonen en erfelijke aanleg lijken een rol te spelen bij het ontstaan.

Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het einde van de puberteit. Het vetweefsel stapelt zich dan vooral in de heupen, de dijen, de binnenkant van de knieën, de onderbenen, en (in mindere mate) in de armen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de enkels, polsen en hand- en voetrug, iets dat wel aanwezig is bij lymfoedeem en veneus oedeem.

Lipoedeem verloopt in verschillende stadia en heeft een aantal specifieke kenmerken. In de eerste jaren voelt de huid zacht aan. In de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht. Diëten helpt vaak niet op de plaatsen die zijn aangedaan. Andere kenmerken van lipoedeem kunnen zijn:

  • Symmetrische (aan twee zijden van het lichaam) vetophoping
  • Voeten en handen zijn niet aangedaan
  • Zwaar gevoel in de benen
  • De huid is gevoelig voor druk van buitenaf
  • Snel blauwe plekken
  • Pijnklachten en gewrichtsklachten
 
Veneus oedeem

Veneus oedeem (chronische veneuze insufficiëntie) is een functieverstoring van het veneuze systeem (aderen). De kleppen in de aderen werken niet meer optimaal, waardoor de bloeddoorstroming en vochtafvoer belemmerd wordt.

Disfunctie aderen // Gezonde aderen

In een gezonde situatie vervoeren aders ons bloed naar het hart. De aders in de benen ondervinden hierbij invloed van de zwaartekracht. Het bloed moet tegen de zwaartekracht in omhoog worden gestuwd. Om deze reden bevatten de aders kleppen die het bloed ervan weerhouden weer terug te stromen naar beneden. Wanneer deze kleppen niet meer goed functioneren of defect zijn, kan het bloed niet meer goed rondstromen. Het bloed stroomt terug naar beneden. Hierdoor kunnen onderstaande klachten aan de benen ontstaan:

  • Moe, zwaar gevoel in de benen
  • Vochtophoping
  • Bruine verkleuringen op de huid
  • Dunne, kwetsbare huid
  • Pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen
  • Spataderen
  • Open been

Veneus oedeem kan op iedere leeftijd voorkomen, maar ontstaat voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden.

Post operatief oedeem

Vochtophoping (oedeem) kan ook ontstaan na een operatie, te denken aan een ooglidcorrectie, liposuctie of een facelift. Doordat het lymfestelsel tijdelijk niet goed meer functioneert of extra belast is, kan het de lymfestroom niet aan waardoor er een ophoping van vocht ontstaat. Oedeem kenmerkt zich door een zwelling van de huid, in combinatie met een gevoel van spanning. Deze vochtophoping trekt binnen enkele weken tot maanden weg.

Behandeling

Lipoedeem, lymfoedeem en veneus oedeem zijn chronische problemen. De behandeling hiervan is dan ook gericht op het terugdringen of het niet verder doen toenemen van het oedeem en de klachten. Daarnaast kan bij post-operatief oedeem het herstelproces eventueel ondersteund worden door middel van behandelingen. De behandeling van oedeem bestaat uit verschillende therapieën die gelijktijdig of na elkaar worden toegepast:

Meer informatie

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact

Direct een afspraak maken?