Pityriasis alba

Wat is pityriasis alba?

Pityriasis alba bestaat uit lichtgekleurde en vaag begrensde vlekken op de wangen, waarop vaak een hele fijne schilfering aanwezig is. Soms is er sprake van jeuk. Het is een onschuldige, veelvoorkomende huidaandoening die zich met name bij kinderen (tot 16 jaar) uit. In de zomer zijn de vlekken vaak meer zichtbaar, doordat de huid er omheen donkerder kleurt. Om dezelfde reden wordt deze huidaandoening ook vaker waargenomen bij kinderen met een gepigmenteerde huid.

Hoe ontstaat pityriasis alba?

De exacte oorzaak hiervan is nog onbekend. Pityriasis alba wordt ook wel eens beschouwd als een oppervlakkige en milde vorm van constitutioneel eczeem, doordat kinderen met een atopische aanleg (aanleg voor: constitutioneel eczeem, hooikoorts, astma) een vergrote risico lijken te hebben op het ontwikkelen van pityriasis alba.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Pityriasis alba kan maanden of jaren blijven bestaan als het niet behandeld wordt. Daarentegen verdwijnt het vaak vanzelf in de puberteit. De huidklachten kunnen, indien gewenst, behandeld worden door middel van een vette crème en het opvolgen van huidverzorgingsadviezen. De huidtherapeut helpt u graag door middel van:

Meer informatie?

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl