Ooievaarsbeet

Wat is het?

Een ooievaarsbeet (naevus van Unna) is een aangeboren rozerode vlek in het midden van de nek. Het is een onschuldige vaatafwijking en komt bij zo’n 40% van de pasgeborenen voor. Een vergelijkbare vlek kan ook aanwezig zijn in het midden van het gezicht, op het voorhoofd en/of de oogleden. In dit geval wordt het ook wel een engeltjeskus genoemd.

Hoe ontstaat het?

Een ooievaarsbeet wordt veroorzaakt door een lokale misvorming van oppervlakkige vaatjes. De vaatjes zijn op deze plek wijder aangelegd dan in de rest van de huid. Bij huilen, inspanning of temperatuurverschillen kan de vlek tijdelijk donkerder van kleur worden.

Een engeltjeskus verdwijnt in de meeste gevallen binnen een jaar weer. Een ooievaarsbeet daarentegen kan ook op volwassen leeftijd nog zichtbaar zijn.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Een ooievaarsbeet hoeft niet om medische redenen behandeld te worden. Indien het niet vanzelf weg gaat en het als cosmetisch storend wordt ervaren, kan het veilig behandeld worden door middel van:

Meer informatie?

Wij beantwoorden graag uw vragen en geven u graag een persoonlijk advies tijdens een vrijblijvend consult. Voor een afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen.  

Algemeen tel:

024 – 84 82 028

Openingstijden

Op afspraak

E-mail

info@dermavisie.nl